Added Date 29.09.2020
Savunma Sanayii Başkanı (SSB) Prof. Dr. İsmail Demir: “Türkiye’deki şirketleri kendi tedarik zincirinin bir parçası olarak kullanan global şirketlerin, onların performansından çoğu zaman çok memnun olduklarını görüyoruz.”
T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı (SSB) Prof. Dr. İsmail Demir, savunma sanayii ekosisteminin sürdürülebilirliğinde ihracatın önemine dikkat çekti. Demir, “İhracat, sürdürülebilirliğin en önemli kalemlerinden biri olarak önümüzde duracak. Burada çok değişik bir strateji veya akla gelmeyen bir yön diye bir kavram maalesef yok.” dedi.
Savunma Sanayii Başkanı (SSB) Prof. Dr. İsmail Demir, Roketsan Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Yiğit ve Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci, Roketsan Tesisleri’nde düzenlenen toplantıda basın mensuplarıyla bir araya geldi. OSTİM Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Korhan Gümüştekin’in de katıldığı Toplantıda, Roketsan’ın projeleri ve gelinen aşamalar hakkında katılımcılara bilgiler verildi.
SSB Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, sektörde proje sayısının 700’ün üzerine çıktığını belirterek, “Geniş bir savunma sanayii ekosistemimiz, bunu besleyen bir yapımız var.” dedi. Ekosistemin sürdürülebilirliğinde ihracatın önemine dikkat çeken İsmail Demir, şunları söyledi: “İhracat, sürdürülebilirliğin en önemli kalemlerinden biri olarak önümüzde duracak. Burada çok değişik bir strateji veya akla gelmeyen bir yön diye bir kavram maalesef yok. Yapacağınız şey; iç piyasanızdaki kullanımla beraber; yetenekleri, teknolojiyi artırmak, onu sahada ispatlamak, kullanılabilir bir ürün olarak sahaya sürmek ve ihracat marketine yönelmek. Ekosistemi genişletmek, firmalarımızın entegratör olarak rol alıp, alt yüklenici bazında çok yetkin, kabiliyetli ve maliyet avantajı sağlayabilecek alt yüklenicilere çalışması, bu konuda önemli bir faktör.”
Global şirketler Türk firmalarından memnun
Alt yüklenicilerin sürdürülebilirliğini sağlamlaştırma konusunda global şirketlere hizmet vermelerini örnek gösteren İsmail Demir, “Bu konuda Türkiye’de mevcut kabiliyetler çerçevesinde bizimle iş birliği yapan, Türkiye’ye imalat veren veya Türkiye’deki şirketleri kendi tedarik zincirinin bir parçası olarak kullanan global şirketlerin, onların performansından çoğu zaman çok memnun olduklarını görüyoruz. Bu da bizim için bir ümit ışığı.
Bunu artırmak için de EYDEP benzeri programlarla ekosistemdeki oyuncularımızın kabiliyetlerinin yerli yerinde olduğu, eksikleri varsa bunların giderilmiş olduğunu, dünya pazarına çıktıklarında gerek ürün gerek ortak gerek alt yüklenici olarak kendi yetkinliklerinin ve yeteneklerinin muhataplarını etkileyecek seviyede olması önemli. Bu da alt yapınızın kuvvetlendirilmesiyle alakalı. Bunu yaptığımız gün, bu alt yapı sadece Türkiye’de iç piyasaya çalışan değil dünyaya çalışan bir yapıya sahip olacak. Bu da bence sürdürülebilirliğin ana temellerinden birisi.” değerlendirmesi yaptı.
Atmaca füzesi zorlu sınavı geçti
Prof. Dr. İsmail Demir, Türkiye'nin ilk deniz seyir füzesi Atmaca, seri üretim öncesi en zorlu testlerden birini başarıyla geçtiğini bildirdi. Demir, Atmaca’nın dünyadaki muadillerinden daha iyi olduğunu vurguladı.
"Yeni bir müjdemiz var" ifadeleriyle Atmaca füzesine ilişkin gelişmeleri aktaran Demir, Atmaca'nın son yakın testlerinden birinin daha yapıldığını söyledi. İsmail Demir, “Testi çok başarılı geçti. Bu, Atmaca'nın sondan bir önceki testi, bir testi daha kaldı. Sona geldik demektir. Seri üretim faaliyetlerine bir yandan başlamalarını bekliyoruz." dedi.
Bir ürünün kalifiye olması ve olgunlaşmasının birkaç testle sağlanamadığını vurgulayan SSB Başkanı, geliştirilen sistemlerde 50'ye yakın test yapılanların olduğunun dile getirdi.
Prof. Dr. İsmail Demir, şu hususlara temas etti: "Atmaca son günlerdeki Mavi Vatan ve Doğu Akdeniz konuları gündeme geldiğinde denizdeki gücümüze güç katacak. Atmaca'nın yanı sıra oradan türetilmiş kara-kara seyir füzeleri, havadan karaya seyir füzeleri var, bunun başka versiyonları çalışılıyor. Sadece deniz üstü değil, denizaltı torpido sistemlerine de Roketsan bünyesinde çalışıldığını belirtmek isterim. Atmaca için son olarak mühimmatlı, harp başlıklı bir test yapılacak. Dünyadaki muadillerinden daha iyi. Bileşenleriyle dışarıdan tamamen bağımsız bir füze güvenlik güçlerine kazandırılacak.”
Atmaca’nın motor testlerinin bittiğini ve başarıyla kalifiye olduğunu ifade eden Demir, motor konusunda seri üretimle ilgili çalışmalara başlanacağını anlattı. Demir, seyir füzesi motorunun ilk uçuş tarihine ilişkin, "Seri üretim başlıyor, elimizde yabancı motorlar hali hazırda var, o motorları kullanacağız. Önümüzdeki yıl yerli seyir füzesi motorlarının sistemler üzerinde kullanıldığını göreceğiz." açıklamasında bulundu.
“Çok ciddi bir vuruş kabiliyeti olacak”
Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci de Atmaca’yla ilgili şu bilgileri verdi: "Tamamen GPS bağımsız, sadece kendi ataletsel navigasyon ünitesiyle hedefini çok ciddi bir mesafeden net olarak bulabildi ve vurabildi. Bu, elektronik harbin çok yoğun olduğu ortamlarda da Atmaca üzerindeki çok kısıtlı bir navigasyon kabiliyetiyle hedefi net olarak vurabildiğinin göstergesi oldu. Elektronik karıştırmanın olduğu durumlarda da Atmaca en zorlu senaryolara bu şekilde hazırlanıyor. Atmaca denize çok yakın mesafeden gittiği için radarlara yakalanmıyor. Atmaca'nın çok ciddi bir vuruş kabiliyeti olacağını değerlendiriyoruz. Farklı atak modları da bulunuyor."