Savunma sektörünün buruk buluşması

Ekleme Tarihi 4.05.2013

OSTİM’li savunma sanayi imalatçıları, Savunma Sanayi Kümelenmesi ve Savunma Sanayicileri Derneğinin ortak çalışması ile bir araya geldi. Bölgede yaşanan acı olayların peşinden gerçekleşen toplantıda faciada hayatını kaybedenler ‘sanayi şehitleri’ olarak anıldı.

 OSTİM’li savunma sanayi imalatçıları, Savunma Sanayi Kümelenmesi ve Savunma Sanayicileri Derneğinin ortak çalışması ile bir araya geldi. Bölgede yaşanan acı olayların peşinden gerçekleşen toplantıda faciada hayatını kaybedenler ‘sanayi şehitleri’ olarak anıldı.

Savunma sanayicilerinin OSTİM’deki ikinci buluşması sektörün dev isimlerinin yoğun katılımıyla OSTİM’de gerçekleştirildi. SASAD, Aselsan, Havelsan, TAI ve Meteksan gibi firmaların katılımıyla gerçekleşen toplantıda, savunma sanayine yan sanayi olarak hizmet veren OSTİM’li firmalar da hazır bulundu.

Ana ve yan sanayi firmalarının birbirlerinden beklentilerinin konuşulduğu, her iki taraf için de var olan sektörel sıkıntıların masaya yatırıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan OSTİM Vakfı Genel Sekreteri Gülnaz Karaosmanoğlu, bu buluşmadan duydukları memnuniyeti dile getirerek sözlerine başladı. Karaosmanoğlu, bu buluşmanın son derece sistemli, şuurlu, bölgesel kalkınma planları doğrultusunda gerçekleştirilmiş planlı ve stratejik bir buluşma olduğunu söyledi.
Ardından söz alan Savunma ve Havacılık Kümelenmesi Yürütme Kurulu Başkanı Mithat Ertuğ, OSTİM ve İvedik Organize Sanayi Bölgeleri’nde meydana gelen kazalardan dolayı hayatını kaybeden işçileri “sanayi şehitleri” olarak nitelendirdi ve tüm katılımcıları saygı duruşuna davet etti.
Saygı duruşunun ardından katılımcılara OSTİM ve OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi (OSSA) tanıtım sunumları yapıldı. OSTİM sunumunu gerçekleştiren Gülnaz Karaosmanoğlu da yaşanan üzücü kaza sonrasında, bilen bilmeyen herkesin OSB’leri karalama kampanyası başlattığını söyleyerek, “Burada aslında çok önemli işler yapılıyor. Türkiye’nin en önemli firmaları için üretimler yapılıyor. Bizler de bu firmaları desteklemek, piyasadaki rekabet güçlerini arttırmak için tüm kurumlarımızla elimizden gelen desteği vermeye çalışıyoruz. Ostim yönetimi bunu sağlamak için var” dedi.

 

Daha sonra söz alan OSSA Eşleştirme ve İş Geliştirme Koordinatörü Dolunay Erdoğuş, Ostim Savunma ve Havacılık Kümelenmesinin bugüne kadar yaptığı çalışmaları ve küme üyesi firmaların üretim ve rekabet güçlerini ana sanayi temsilcilerine aktardı.
Ardından SASAD adına kürsüye çıkan SASAD Genel Sekreter Yardımcısı Yılmaz Küçükseyhan da sözlerine yaşanan olaydan dolayı hayatını kaybedenlere rahmet, yakınlarına ve tüm OSTİM’e de başsağlığı dileyerek başladı. Küçükseyhan, savunma yan sanayindeki kümelenmenin önemine dikkat çekerek, savunma sanayinin kültürünün biraz değişik olduğunu, bazı sektörel disiplinleri gerektirdiğini, ileri teknoloji kullanılan bir sektör olması sebebiyle eğitimli çalışana ihtiyaç duyulduğunu ve tüm bunları sağlamada kümelenmenin çok önemli olduğunu söyledi.
Ana ve alt yüklenicilerin sorunları tartışıldı

 

Toplantıda konuşan KOSGEB Başkan Danışmanı ve KOBİ ve Yan Sanayi Danışma Kurulu Başkanı Murat Kepir de SASAD KOBİ ve Yan Sanayi Danışma Kurulu tarafından hazırlanan, savunma sanayindeki ana yüklenici ve alt yüklenicilerin beklentilerinin yer aldığı bir raporu sundu. Raporun, ana ve alt yüklenici arasındaki sıkıntıların ortaya koyulması adına son derece önemli olduğunu söyleyen Kepir sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu rapora göre ana yüklenicinin alt yükleniciden beklentileri; kurumsallaşma, üretim ve kalite altyapısının gelişmesi, maliyet etkin çözümler üretebilmek, aksamadan işleyen bir kalite sistemi, sözleşme gereklerine uyulması, üretim kalitesinde sürekliliğin sağlanması, nitelikli personel istihdamı ve sürekliliğin sağlanması, olarak karşımıza çıkmıştır. Tüm bu istekler ana sanayinin alt yüklenicilerle çalışırken karşılaştığı sorunlar üzerine ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte, alt yüklenici kobilerin de bazı sıkıntıları ve ana yüklenicilerden istekleri var. Bu isteklerden bazıları kamu ihalelerinde, kurumsallaşmış kobilerin diğerleri ile fiyat rekabetine sokulmaması, dar zaman dilimlerinde sipariş verip kobilerin sıkıştırılmaması, teklif isteme sürelerinin biraz daha uzun tutulması, alt yapısı yetersiz veya Kalite Belgesi olmayan firmalara iş verilmemesi, ihalelerde en düşük fiyatın belirleyici olmamasıdır.” Kepir, bu istek ve sıkıntıların paylaşılmasının çok önemli olduğunu ve ancak bu paylaşım sayesinde sektörde şu anda var olan problemlerin çözüme kavuşturulabileceğini söyledi.
Küçükseyhan: “Ana sanayi alt yükleniciye destek olmalı”

 

Toplantı sonunda tekrar söz alan SASAD Genel Sekreter Yardımcısı Yılmaz Küçükseyhan; konuşmalardan ortaya çıkan bazı tespitlerini paylaştı. Küçükseyhan şöyle konuştu:
“SASAD olarak, elimizden geldiği kadar alt yüklenici firmaların ihtiyaç ve sıkıntılarını dinlemeye gayret ediyoruz. Görebildiğimiz kadarıyla kobilerin nitelikli eleman muhafaza etmesi oldukça zor. Çünkü bir kurumda yetişen mühendisi daha büyük firmalar kapıyor. Dolayısıyla kobi de yine orta bilgi düzeyinde bir elemanı istihdam etmek zorunda kalıyor yani kaliteli iş gücünü elinde tutamıyor. Diğer bir konu da Ür-Ge ağırlıklı çalışmaların arttırılması. Bu konu da kesinlikle firmalarımızın geliştirmesi gereken bir konudur. Kalite ve tesis güvenliği ile igili hususlarda ise biz SASAD olarak her zaman yardımcı olmaya hazırız. Savunma Sanayi Müsteşarlığımız da bu konuda oldukça titiz davranıyor. Hocaların bulunması, eğitim masraflarının karşılanması gibi konularda bizler yardıma hazırız. Ayrıca ana yüklenici firmalardan bilgi ve deneyim sahibi çalışanlarımızı, sizin ihtiyaçlarınız doğrultusunda eğitici olarak da sizlere yönlendirebiliriz. Üniversite sanayi işbirliği konusunda ise bizim çekincemiz şu; üniversitenin laboratuarında üretilen veya ortaya çıkan bir ürünle pazara girmeye çalışan akademisyenler oluyor. Biz buna karşıyız, herkesin kendi işini yapmasından yanayız. ”
Alt yüklenicinin en önemli sorunlarından birinin de geciken ödemeler olduğunu çok iyi bildiğini söyleyen Küçükseyhan, ana yüklenicinin bu noktada alt yüklenicinin bu sıkıntısını çözmesi gerektiğini söyledi.
Sunumların ardından katılımcılar, OSTİM’de savunma sanayi alanında faaliyet gösteren CETEK Makine, DIGITECH, DORA Makine, EPSİLON, MEGE TEKNİK Makine, ÖZNUR Savunma ve Havacılık ve 3E EOS firmalarını ziyaret ederek, ürün ve üretim şekilleri hakkında yetkililerden bilgi aldılar.