Ekleme Tarihi 4.05.2013
SSM Sanayileşme Daire Başkanlığı görevine getirilen Sedat İ. Güldoğan, tanışmak ve OSTİM’de yaşanan üzücü olayla ilgili taziyelerini iletmek için OSTİM’’i ziyaret etti.
SSM Sanayileşme Daire Başkanlığı görevine getirilen Sedat İ. Güldoğan, tanışmak ve OSTİM’de yaşanan üzücü olayla ilgili taziyelerini iletmek için OSTİM’’i ziyaret etti.
Savunma Sanayi Müsteşarlığı Sanayileşme Daire Başkanlığı görevine getirilen Sedat İ. Güldoğan, hem geçtiğimiz haftalarda Ostim ve İvedik Organize Sanayi bölgelerinde yaşanan üzücü kazalar için taziyelerini iletmek hem de üstlenmiş olduğu yeni görev sebebiyle OSTİM’e bir tanışma ziyaretinde bulundu.
Ostim yönetim binasında Ostim OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın tarafından kabul edilen Güldoğan, öncelikle yaşanan kazadan dolayı son derece üzgün olduklarını dile getirdi. Bu kazanın böylesine büyük bir sanayi alanını yıpratmaması gerektiğini söyleyen Güldoğan, sorumluların mutlaka cezalandırılması gerektiğini ama sanayicinin de moralini bozmadan, kendini toparlayıp üretimini sürdürmesi gerektiğini söyledi.
Daha sonra Orhan Aydın tarafından Güldoğan’a Ostim, Ostim’in yan kuruluşları ve kümelenme sistemiyle ilgili kısa bir sunum yapıldı. Bugüne kadar Ostim bünyesinde oluşturulmuş tüm kurumların çalışma alanları ve kümelenme sisteminin oluşumu ve özellikle Ostim Savunma ve Havacılık Kümelenmesi’nin (OSSA) çalışmalarıyla ilgili detaylı bir bilgilendirmenin yapıldığı sunum sonrasında Güldoğan ve beraberindeki heyet, Ostim’de savunma ana sanayine alt yüklenici olarak hizmet veren, ürün üreten birkaç firmayı ziyaret ederek, firma yetkililerinden de üretim süreçleri hakkında bilgi aldılar. Programın sonunda Ostim Danışmanlık ve Eğitim Merkezini’de ziyaret eden Güldoğan, burada Ostim ve savunma sanayi arasındaki ilişki hakkında görüşlerini dile getirdi. Savunma sanayinin ana oyuncularında satışlar bandında 2,5 katlık bir büyüme olduğunu fakat bu büyümenin henüz aynı oranda aşağıya yansımadığını söyleyen Güldoğan; “Bütün sanayileşme modellerinde bu iş böyledir. Belli bir büyüme olur ve bu farz farkıyla aşağı doğru yansımaya başlar. Sektöre göre bu farz farkı değişir. Birinde 1 senedir, birinde 3, birinde 5 senedir. Savunma Sanayi bunun en zor olduğu alanlardan biridir, çünkü bu alan teknoloji, kalifikasyon, sertifikasyon, personel eğitimi, gibi bütün unsurları bir araya getirmenizi gerektiren zor bir alandır” dedi.
Türk sanayinin neredeyse %99’unu oluşturan kobilerin alt yüklenici olarak savunma sanayine çok büyük hizmetler verdiğini söyleyen Güldoğan, kobilerin organize olmuş hali olan Ostim ve OSSA’nın da kendileri için bu anlamda çok kıymetli olduğunu sözlerine ekledi. Güldoğan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ben gidip Ostim bünyesindeki 70 firmaya tek tek ulaşacağıma, size ulaşıyorum, siz o 70 firmayı toparlayıp bana getiriyorsunuz. Aramızdaki görüş alışverişini sağlıyorsunuz. Çok önemli bir köprü vazifesi görüyorsunuz. Yani siz bu derece organize olamazsanız biz bu derinleşmeyi sağlayamayız. Derinleşmeden de kastımız çok net, hem tasarım hem üretim anlamında dışarıdan aldığımız alt ekipman, sistem, süreç, hizmet neyse bunları mümkün olduğu kadar içeride yaymak. Hem oyuncu sayısını arttırmak, hem oyuncuların, küçük firmaların hacmini büyütmek. Bundan sonra savunma sanayi ileriye bir adım daha atacaksa derinleşmeyle atacak. Burada da en önemli unsur sizlersiniz, yani Ostim ve OSSA kümelenmesidir.”