Ekleme Tarihi 17.12.2019
Milli Savunma Bakanlığı Tersaneler Genel Müdür Vekili Emre Dinçer, “Deniz savunma sistemleri ve bakım-onarım faaliyetlerinde en büyük ulusal önceliklerimizden biri yerli üretim payının artırılması.” dedi.
Milli Savunma Bakanlığı Tersaneler Genel Müdürlüğü ve OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi, (OSSA) OSTİM’de düzenlenen toplantıyla bir araya geldi.
Toplantıya; OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, Tersaneler Genel Müdür Vekili Emre Dinçer, Genel Müdür Yardımcısı Tuğamiral Mehmet Sarı ve daire başkanları, OSSA Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Ertuğ ve küme üyeleri katıldı.
Toplantıda, Tersaneler Genel Müdürlüğü’nün firmalardan beklentileri anlatıldı. 30'un üzerinde OSSA üyesi firmada heyete üretim yetenekleri hakkında bilgi verdi.
Küme tarafından 2020 yılında beşincisi düzenlenecek olan Savunma ve Havacılıkta Endüstriyel İşbirliği Günleri (ICDDA) hakkında konuklara bilgi verilerek etkinliğe davet edildi.
OSSA Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Ertuğ, üyelerinin kabiliyetlerini dinlemek üzere OSTİM’e gelen Tersaneler Genel Müdürlüğü yöneticilerine teşekkür etti. Ertuğ, iş birliklerine her zaman hazır olduklarını bildirdi.
Kümelenmelerle yapılamayacak iş yok
OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, Askeri Fabrikalar ve Tersaneler Genel Müdürlüğü’nü sanayinin içinde sanayicilerle beraber görmenin çok anlamlı olduğunu kaydetti.
Aydın, OSSA’nın sadece OSTİM’den ibaret olmadığını; Ankara’nın bütün sanayi kesimlerine ulaşan, Anadolu’nun diğer şehirlerinden de birçok üyesi olan bir savunma ve havacılık kümelenmesi olduğunu vurguladı.
Kümelenmenin yapısına dikkat çeken Orhan Aydın sözlerini şöyle sürdürdü: “Sadece firmalardan ibaret değil. Aynı zamanda bu firmaları destekleyici kamu kurumları, araştırma merkezleri, üniversiteler ve kamu-sanayi iş birliğini gerçekleştiren önemli bir ara yüz.
OSTİM’de savunma ve havacılığın dışında medikal sanayi, yenilenebilir enerji teknolojileri, kauçuk teknolojileri, raylı sistemler, haberleşme teknolojileri, iş ve inşaat makinelerinde olmak üzere toplam 7 kümelenme faaliyeti yürütülüyor.
Bu şu demek; tüm Ankara ve Türkiye sanayisinin gücü demek. Bu kümelenmeleri bir araya getirdiğimiz, bu sinerjiyi bir araya getirdiğimiz zaman yapılamayacak işi kabul etmiyoruz. Her işi yapabileceğimizi düşünüyoruz.”
Üniversite-sanayi iş birliklerine önem verdiklerinin altını çizen Aydın, Ankara’daki 22 üniversite ile temas halinde olduklarına işaret ederek 7 üniversitenin ortaklığında Ostim Teknopark’ı kurduklarını anlattı. Aydın, “Burada iş birliği, güç birliği, akıl birliği yaparak ülkemizin ve özellikle de savunma sanayiimizin ihtiyaçlarını ve ülkemizin istiklal ve istikbalinin önündeki her türlü engeli kaldırmak için 24 saat emrinize amadeyiz.” dedi.
İlk toplantı OSSA’yla
Tersaneler Genel Müdür Vekili Emre Dinçer, 3 yıl önce OSTİM’de hafif raylı sistemler sektörü toplantısına katıldığını belirtti. Bugün de savunma ve havacılık sistemleri sektörüyle ilgili olarak OSTİM’e geldiğini aktaran Dinçer, OSTİM’in bir marka ve gerçekten perspektifinin çok geniş olduğunu ifade etti.
OSTİM’in her ürün gamında farklı, kıymetli, değerli destek ve katılarının olduğunu dile getiren Dinçer, “Bu toplantı da şahsım adına ilk toplantıdır. Bu açıdan da çok kıymetli benim şahsımda.” görüşünü paylaştı.
“Önceliğimiz yerli üretimin payının artırılması”
Tersaneler Genel Müdürlüğü’nün önceliklerini de anlatan Emre Dinçer, şu bilgileri verdi: “Kendi içimizde yaptığımız çok güzel çalışmalar var. Önemli olan da bunun uluslararası alanda aranan, beklenen ve gerçekten olmazsa olmazı, bunu tek tedarik edeceğimiz en ekonomik ve en hızlı bir şekilde ürettireceğimiz yerin ülkemiz sanayisi olması ana hedeflerimizden.
Deniz savunma sistemleri ve bakım-onarım faaliyetlerinde en büyük ulusal önceliklerimizden biri yerli üretim payının artırılması. Bu alanda savunma sanayii KOBİ’lerimizin ulusal ve uluslararası piyasalarda rekabet edebilir ve aranan firmalar olmasına katkı sağlamak amaçlarımızdan.
Her zaman, her türlü iş birliğine, her alanda açığız. Elimizden gelen katkı ve desteği sağlamaya her zaman açığız. Bu alanda OSTİM’in, OSSA’nın gelişmesi sizlerin ve bizlerin ortak sinerjisiyle oluşacak. Özellikle uluslararası piyasalarda tek bir gövde olarak hareket ve hizmet etmek önceliklerimiz arasında.”
“OSTİM’in neler yapabileceğini biliyorum”
Tersaneler Genel Müdür Yardımcısı Tuğamiral Mehmet Sarı, OSTİM’li firmaların kabiliyetlerine dikkat çekerek, “OSTİM’in neler yapabileceğini, neler yapmış olduğunu en iyi bilenlerdeniz. Çok kabiliyetli, ehliyetli firmalarımız var burada.
Sizler gizli kahramanlarsınız bunu da biliyoruz. Bunları çok iyi takip ediyoruz, İşlerin hızlanması açısından kısa sürede düşük maliyetlerle neler yapabildiğinizi çok iyi biliyoruz.” dedi.
“Hepsini yurt içinde ürettirmek istiyoruz”
İhtiyaçlarını ivedi bir şekilde karşılamak istediklerini dile getiren Tuğamiral Sarı, “Yurt dışından tedarik noktasından sıkıntı yaşadığımız, aldığımız, alamadığımız ürünler var. Biz hepsini yurt içinde ürettirmek istiyoruz. Tedariğinde problem yaşamadığımız ürünler içinde yurt dışından almaya devam edelim gibi bir derdimiz yok. Her şeyi burada yapmaya çalışalım.
Eğer yurt dışına da satış yapabilirsek kalitemizi yükseltiriz. Başkalarıyla rekabet edersek onların kabiliyetini de, ehliyetini de görürüz. Dünyada özellikle savunma sanayiinde herkesten iyi olmak durumunda olmazsanız beka sorunu yaşarsınız.” mesajını verdi.