OSSA-Birleşik Arap Emirlikleri Heyeti

Ekleme Tarihi 15.10.2024

OSSA olarak T.C. Ticaret Bakanlığı URGE projelerimiz kapsamında 06-10 Ekim 2024 tarihleri arasında SSB - Savunma Sanayii Başkanlığı destekleri ile gerçekleştirilen Birleşik Arap Emirlikleri Heyetimizin ilk durağı Yıldız Teknik Üniversitesi Starcamp Yerleşkesiydi.
07 Ekim programı sırası ile Turkish Business Council in Dubai & Northern Emirates Başkanı Sayın Kanat KUTLUK, OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi (OSSA) Yönetim Kurulu Başkanı Sayın İbrahim YARSAN ve T.C. Dubai Başkonsolosumuz Sayın Onur SAYLAN'ın açılış konuşmaları ile başladı. Programda Turkish Business Council in Dubai & Northern Emirates Başkanı Sayın Kanat KUTLUK, Dubai ve Birleşik Arap Emirliklerindeki iş ve yatırım
fırsatları hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
Desteklerinden dolayı Sn. Başkonsolosumuz Onur SAYLAN ve kendilerine eşlik eden Sn. Ticaret Ataşemize ve Sn. Güvenlik Ataşemize teşekkür ederiz.
8 Ekim programımızda Tawazun Industrial Park ziyaret edildi. Tawazun Industrial Park’ın işleyişi hakkında üyelerimize sunum yapıldıktan sonra firmalarımız ile birlikte HALCON, TII, Rockford, EPI, CARACAL firmalarının üretim tesislerini ziyaret ettik. Ziyaret sırasında firmalarımız ziyaret edilen firmaların üretim kabiliyetlerini yerinde görme fırsatı elde etmişlerdir.
9 Ekim 2024 tarihinde Emirates Defense Companies Council (EDCC) ve OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi Derneği (OSSA) üyelerinin katılımı ile BAE Savunma Bakanlığı ve Tawazun Konseyi’nin desteğiyle Tawazun Savunma Salonu’nda gerçekleştirilmiştir. Bu etkinliğe Tawazun Operasyon CEO’su Sn. Shareef Al Hashimi, EDCC Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Mona Ahmed Al Jaber, BAE Savunma Bakanlığı Savunma Sektör Direktörü Sn. Bedr Al Shehhi ve OSSA Yönetim Kurulu Başkanı Sn. İbrahim YARSAN tarafından gerçekleştirmiştir. Açılışımıza ayrıca, Sn. Büyükelçimiz Tugay TUNÇER, Sn. Askeri Ataşemiz Albay Gürsu AYTEKİN ve Sn. Ticaret Müşavirimiz Fundagül BACI gibi üst düzey katılımcılar eşlik etmiştir.
Etkinlik kapsamında, iki ülke arasındaki bağları ve iş birliğini kuvvetlendirmek amacıyla; EDCC ve OSSA arasında bir Dostluk Anlaşması (MoU) imzalanmıştır. Bu anlaşma; ortak etkinlikler, seminerler ve toplantılar düzenlemeyi vurgulamakta ve gelecek birlikteliklerin önünü açmaktadır. 23 OSSA üye firmasının katılımıyla gerçekleştirilen bu etkinlikte, Türk savunma sanayisinin geldiği nokta ve bölgedeki önemi BAE firmalarına aktarılmıştır. EDCC Yönetim Kurulu Başkanı Mona Ahmed Al Jaber yaptığı konuşmada, BAE-Türkiye ilişkilerinin önemine değinerek; savunma ve havacılık alanında iki ülke arasındaki iş birliğini geliştirmek için önümüze çıkan bu fırsatları değerlendirmemiz gerektiğini belirtmiştir. Etkinliğin, fikir alışverişi ve ortaklıkların kurulması için önemli bir platform sunduğunu da sözlerine eklemiştir.
OSSA Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yarsan ise konuşmasında, Milli Savunma Bakanlığı tarafından belirlenen savunma ve havacılık sektörlerinin ihtiyaçlarının karşılanmasında yerli üretim payının artırılmasına vurgu yapmıştır. Sözlerinde, OSSA üyelerinin dış pazarda ülkemizi temsil kabiliyetlerinin ve iş birliğine dayalı projeler aracılığıyla, uluslararası pazardaki rekabet gücümüzü arttırmasının önemine değinmiştir.
Forumda, sektörel sorunlar ve fırsatlar üzerinde konuşmalar yapılmasına önemli bir alan sağlanmış ve iki ülke arasındaki ortaklıkların artırılması adına ne gibi adımlar atılması gerektiğine yönelik istişarelerde bulunulmuştur. Forum kapsamında BAE ve Türk firmaları arasında 120’ye yakın ikili iş görüşmesi (B2B) gerçekleştirilmiştir. Bu iş birliği girişimi, her iki ülkenin savunma sanayisini ilerletmek için güçlü ağlar kurmaya ve geliştirmeye yönelik gelecek vaatlerinin bir temsilcisi olmuştur.