Ekleme Tarihi 13.07.2020
Oluksuz Fırçasız DC Motorlar, dünyada, savunma ve havacılık sektöründe, kendilerine çok geniş bir uygulama alanı buluyor. Özellikle kompakt yapıları sayesinde, her bir gramın hesabının yapıldığı zorlu projelerde, bu tip motorlar uzun zamandır kullanılıyor. Geleneksel oluklu stator yapılara göre, birçok avantaj sunan oluksuz fırçasız motor tasarımları, ihmal edilebilir manyetik vuruntu, gelişmiş servo performansı ve düşük hızlarda dahi kusursuz hareket sağlayabiliyor. Düşük endüktans ve yüksek akım bant genişliği, hızlı hareket tepki süreleri ile sonuçlanıyor. Oluksuz yapı ayrıca, yüksek ısıl verim ve geçici yükleme kapasitesi için, oldukça iyi sargı ısı transferi sağlıyor. FEMSAN, 2014 yılında başladığı oluksuz fırçasız DC servo motor ailesi oluşturma projesini, A’dan Z’ye tamamen özgün tasarım ile tamamlayarak yerli savunma sanayimizi, bu alanda dışa bağlılıktan kurtardı. Mühimmatların kanat tahrik sistemleri için neredeyse vazgeçilmez olan oluksuz fırçasız DC motorlar, dünyada sadece belli teknoloji seviyesine erişmiş ülkelerde üretilebiliyor. Oluksuz fırçasız DC motorlarda, mevcut üretimi 25-40 mm çapları arasında olan FEMSAN’ın kısa vadedeki hedeflerinden birisi, bu motor ailesine, 16 ve 12 mm çapta ürünler eklemek.
Kanat Tahrik Sistemleri ve Lineer Eyleyicilerin Adresi: FEMSAN
Kanat tahrik sistemleri, uçuş bilgisayarından gelen yönlendirme komutları doğrultusunda füze vb. platformların kanatlarının pozisyonlarını değiştirmek üzere kullanılan karmaşık alt sistemlerdir. Tipik bir füze kanat kontrol tahrik sistemi, füzenin dış gövde hattıyla uyumlu ve bütünleşik dört eyleyiciden meydana gelir. FEMSAN, füze kanat pozisyonunu yönlendirmek için, isteğe bağlı elektromekanik kontrol tahrik sistemlerinin üretiminin ve ilgili mühendislik hizmetini eksiksiz olarak sağlayabiliyor.
Lineer eyleyiciler, daha çok, hacim ve ağırlık parametrelerinin fazlasıyla kritik olduğu akıllı mühimmatlar, füzeler ve benzeri yapıların kanat tahrik sistemlerinde tercih ediliyorlar. FEMSAN, hassas güdüm kitleri için lineer eyleyiciler de üretiyor. Bunun için, döner hareketi lineer harekete dönüştürmek üzere, oluksuz ya da nüvesiz fırçasız DC motora bir bilye vida ya da aktarma vidası / somun montajı yapılıyor. Kanat tahrik sistemleri için oldukça hassas birer hareket kaynağı olan FEMSAN lineer eyleyicileri, zorlu ortamlarda, askeri standartları karşılıyor.
FEMSAN, İHA’lar için Döner ve Lineer Servo Eyleyiciler Geliştiriyor
Elektromekanik eyleyiciler tasarlayıp üretme yetkinliğine sahip olan FEMSAN, bu alandaki başarısını, gökyüzüne taşımaya çok yakın. İHA’lar üzerinde yer alan çeşitli alt sistemleri tahrik etmek üzere FEMSAN, hem döner hem de lineer eyleyiciler tasarladı ve geliştirdi. İlk prototipleri üreten ve kalifikasyon için gerekli çalışmalara devam eden firma, İHA’lar için, yalnızca servo eyleyiciler değil alternatörler de tasarlayıp üretiyor. Teknolojik kazanımlarıyla FEMSAN, kullanımı giderek yaygınlaşan insansız hava araçlarının alternatör gereksinimlerini karşılayacak hamleler de yapıyor.