Ekleme Tarihi 4.05.2013
Ankara Büyükşehir Belediyesi ile OSB’ler arasında yaşanan gerginlik imzalanan işbirliği protokolü ile sona erdi. Bu çekişmenin Ankara’ya zarar verdiğini söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, artık çekişme değil işbirliği ve istihdam var mesajı verdi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi ile OSB’ler arasında yaşanan gerginlik imzalanan işbirliği protokolü ile sona erdi. Bu çekişmenin Ankara’ya zarar verdiğini söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, artık çekişme değil işbirliği ve istihdam var mesajı verdi.
Yapılacak hizmetler…
Gökçek protokol kapsamında OSB’lere yapılacak olan hizmetleri de şöyle özetledi: “Öncelikle Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak OSB’lerin her türlü alt yapılarına (asfalt, kaldırım, yeşillendirme faaliyetleri, su, doğalgaz vs...) her ay 3 milyon TL, yılda 36 milyon TL yatırım yapacağız. OSB’lerde açılmayan ve asfaltlanmayan yol kalmayacak. Ayrıca OSB’lerle BEL-TEK kurslarıyla işbirliği yapıp hiç bir ücret almadan hangi dalda istiyorlarsa ara eleman yetiştirilmesi konusunda yardımcı olacağız. OSB’lerin ve belediyenin içerisinden seçilecek teknik heyet devamlı olarak münasebet içerisinde olacak. Bunların tek görevi başta metro ve belediye otobüsleri olmak üzere belediyenin tüm araç ve gereçlerinin ihtiyacı olan yedek parça tespiti yapıp bunların üretiminin OSB’lerde temin edilmesi olacak. Yabancı parçalara göre değerli parçaların ucuz olacağı gerçeği rekabeti OSB’lerin lehine bozacak. OSB, Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK işbirliğiyle başta metro olmak üzere belediyelerin ihtiyacı olan konularda AR-GE çalışması yapılacak. Prototip üretimler yapılacak ve ilerleyen dönemde inşallah metro vagonlarını ve diğer parçalarını Ankara’da üreteceğiz. OSB’lerdeki yangınla ilgili ruhsatları Büyükşehir Belediyesi verecek. OSB ve belediye elemanları müşterek denetimler yapacak. Ruhsatsız yerlerin kapatılması konusunda da sürekli işbirliği içerisinde olacağız.”
25 bin istihdam garanti edildi
Yapılan protokol karşılığında sanayiciden tek bir söz aldığını belirten Gökçek, bunu da şöyle açıkladı: “Protokol sayesinde Büyükşehir Belediyesi’nin tüm bu hizmetleri karşısında onlardan tek bir söz aldım. İki yıl içerisinde 50 bin istihdam sözü vermelerini istedim. Onlar da, ‘Başkanım 25 binin sözünü veriyoruz. 50 bin için de elimizden geleni yapacağız’ dediler. En alt seviyede bile kalsa 25 bin kişi, 25 bin aile demek. Bu da Ankara’nın en az 40’ta biri demek. Bayram ertesi aldığımız bu kararların sonuçlarını bir bir görmeye başlayacaksınız.”
Değişimi yakalamalıyız
Protokol töreninde konuşan Meclis Başkanı Cemil Çiçek de sanayileşmede zihniyet değişiminin gerekli olduğunu belirtti. Çiçek, şöyle konuştu: "Maalesef biz bu değişimi tam yakalayamadık. Hem kişilerin hem de devletin kaynaklarını kullanarak ülkemize zarar veriyoruz. Binayı yapıyoruz, ruhsatı sonradan almaya kalkıyoruz. Sonra da kanunlar çıkararak, yanlışlıkları düzeltmeye çalışıyoruz. Tabi ki yanlışlıklar düzeltilmiyor. Bir zaman sonra sırıtıyor."
Çiçek, protokolü imzalamanın yeterli olmadığını belirterek, "Herkes üzerine düşen görevi yapmalı. 'Nasılsa imzaladık sonra bir yolunu buluruz' demek olmaz. Mazeret üreteceksek biz bu işte olmayız. Çünkü bu tartışmalar Ankara'ya çok şey kaybettiriyor" diye konuştu. "Sanayileşme bizim rüyamız" diyen Çiçek, gelişmiş toplumun sanayileşmiş toplum anlamına geldiğini söyledi.
"Diğer illere örnek olacak"
ASO Başkanı Nurettin Özdebir ise "Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, OSB'lerin düzenli gelişmesinde önemli bir pay sahibidir. OSB'lerde kamunun yapması gereken tüm işleri Büyükşehir Belediyesi üstlendi. Herkesin gıpta ile bakacağı bir protokole imza atıyoruz. Diğer illere örnek olacağız. İllerin yerel basınlarında şimdiden ‘OSB'lere Gökçek formülü’ başlıkları atılıyor" dedi.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) arasındaki çatışma sona erdi. Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu çıktığından beri, OSB’lere verilen yetkileri yanlış bulduğunu ve bu yüzden birtakım anlaşmazlıklar yaşadıklarını belirten Gökçek, Ankara sanayisinin daha fazla yara almaması için geri adım attığını ve OSB’lere işbirliği teklif ettiğini söyledi.
Bu işbirliği planı çerçevesinde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Ankara’da bulunan OSB’lerin yönetim kurulu başkanları arasında bir işbirliği protokolü imzalandı. Meclis Başkanı Cemil Çiçek, AKP Milletvekili Salih Kapusuz, ASO Başkanı Nurettin Özdebir, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan ve OSB Başkanlarının katıldığı Protokol imza töreni Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı binasında gerçekleştirildi.
Törende konuşan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek belki de ilk defa prensiplerinden taviz vererek, bir konuda geri adım attığını ve OSB’lerle masaya oturduğunu söyledi. OSB kanunu çıktıktan sonra OSB’lerdeki yönetim şeklinin, kendi belediyecilik anlayışına uymadığını ve bu sebeple bir türlü içine sindiremediğini söyleyen Gökçek, Ankara sanayisinin daha fazla zarar görmemesini istediğini, bu sebeple OSB yönetimleriyle işbirliğine gittiğini belirtti.
Gökçek şöyle devam etti: “Geçtiğimiz günlerde ASO’da yaptığımız toplantıda OSB’leri masaya yatırdık. Oraya gittiğimizde OSB’lerin bir takım talepleri olacağını planlamıştık. Ancak oradaki samimi ortam ve sohbet benim OSB’ler konusunda birçok proje üretmem gerektiğini düşündürdü. Biz daha önce İvedik Organize Sanayi ve OSTİM’in alt yapılarını yapmış ve bunları yaparken de her türlü kolaylığı temin etmiştik. Sonrasında OSB kanunu çıktı, belediye yetkileri OSB’ye geçti. Ruhsatı onlar veriyor. İmar yetkilerini onlar kullanıyor. Suyu, gazı onlar dağıtıyor. Her türlü yetkiyi onların kullanması benim belediyecilik anlayışımla uyuşmadı. Biz o günden itibaren OSB’leri değil, düz sanayi bölgelerini desteklemeye başladık. Son üç yıl içerisinde Akyurt, Kazan ve Hasanoğlan Sanayi Sitelerine verdiğimiz destek sayesinde yaklaşık 30 bin kişi istihdam edildi ve ekmek sahibi oldu.”
Bu görüşmelerin ardından OSB’lerle ilgili bir çok projeyi OSB başkanlarına sunmaya başladıklarını söyleyen Gökçek, bu durum karşısında onlarda da inanılmaz bir memnuniyet gördüklerini belirtti.