DÜNYA Gazetesi Ostim’in fotoğrafını çekti!

Added Date 4.05.2013

Dünya Gazetesi ile Ostim Organize Sanayi Bölgesi arasında “Ostim projeleri ve OSB yönetiminin üretim felsefesi” temalı toplantı düzenlendi.

 Dünya Gazetesi ile Ostim Organize Sanayi Bölgesi arasında “Ostim projeleri ve OSB yönetiminin üretim felsefesi” temalı toplantı düzenlendi.


Ostim Yönetim Kurulu salonunda gerçekleşen toplantıya Dünya Gazetesi Duayen Yazarı Dr. Rüştü Bozkurt, Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, Ankara Temsilcisi Ferit Parlak, Ankara Haber Müdürü Hüseyin Gökçe ile muhabirler Meltem Gündüz ve Özüm Örs katılırken, buluşmada Ostim’in yapılanması ve kurumları, kümelenme çalışmaları, Ostim’in üretime ve bölgesel kalkınmaya yönelik felsefi kaynakları üzerine sunum ve konuşmalar gerçekleştirildi.
Ostim Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın istişare öncesi yaptığı giriş konuşmasında “Dünya Gazetesi ile Ostim arasında uzun bir işbirliği ve çözüm ortaklığı geçmişimiz var. Dünya Gazetesi’nin ekonomiye, üretime ve sanayiye yönelik bakış açısı bizimki ile örtüşüyor. Kendilerine bu yaklaşımından ve her zamanki desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Aydın, kalkınmada üretimin yerlileştirilmesi bağlamında offset uygulamasının önemi, kamu alım ve tedarik anlayışının değişmesi gerektiği, kamu ve bürokrasinin üretimin önündeki engelleri kaldırması gibi konulara değindi.
Aydın, “Bölgesel uçak, raylı taşıma araçları, enerji santraları, rüzgar tribünü, motor, savunma sanayi ihtiyaçları gibi pek çok malzemeyi tasarlayacak, üretecek ve ihraç edecek potansiyele sahibiz. Ama ortak hedefte bir araya gelmemiz gerekir. Bunun için biz Ostim olarak rekabet analizi sonucu sektörel kümeler oluşturduk. Burada üreticiyi, üniversiteyi, kamu tarafını ve diğer aktörleri bir araya getiriyoruz. Yaptığımız projeleri modüler olarak başka bölgeler de alsın istiyoruz. Bunları Ostim kalkınsın, Ankara kaslınsın, ülkemiz kalkınsın diye yapıyoruz” dedi.
“Biz at arabasına binmeliyiz, metroyu hak etmiyoruz”
Aydın, ülkemizde yerli üretimin önündeki engelleri çarpıcı bir örnekle şöyle anlattı: “Derelerimiz akıyor, kömürümüz yatıyor, rüzgârımız esiyor ve bunların hiçbirinin önüne bir şey koyup elektrik üretme şansımız yok. Kömürü yakıp enerjiye çevireceksen, termik santral için yabancı adama gidip bana santral kur diyeceksin. Deren akıyor, sen ondan enerji üretmek istiyorsan yine yabancıya müracaat edeceksin. Bu sürdürülebilir bir uygulama değildir. Diğer bir örnek raylı taşıma, metro. Bütün şehirlerimize metro lazım mı, lazım. Neden kendimiz yapamıyoruz? Biz hükümete diyoruz ki ‘Metromuzu kendimiz yapabiliriz’. Üniversite diyor ki ben bunu tasarlayabilirim, sanayi diyor ki ben bunu üretebilirim, belediye diyor ki bu bana lazım, hadi gelin bunu kendimiz yapalım kendimiz binelim dediğimiz noktada tıkanıyoruz. Diyorlar ki ihale kanunu var, sen daha önce bunu yaptın mı, bir yerde çalışıyor mu senin metron? Çalışmıyor! Sen bu engelleri benim önüme çıkararak bizim ülkemizi satın almacı yapıyorsun. O zaman bizim metroya binme hakkımız nereden doğuyor? Neden metroya biniyoruz da at arabasına binmiyoruz? Bizim at arabasına binmemiz lazım çünkü biz metroya binmeyi hak etmiyoruz. Üreten insanın var, tasarım yapan insanın var, ihtiyacın da var ve sen metroyu yapıp binemiyorsun ve yabancı adama gel metro yap ben buna bineceğim keyif süreceğim diyorsun. Biz böyle bir yere gelemeyiz.”
Toplantı sonrası Yazar Rüştü Bozkurt’a 1993 yılında Ostim’de yaptığı konuşmadan pasajların işlendiği bir teşekkür plaketi verildi. Aynı şekilde Ankara Temsilcisi Ferit Parlak’a da Ostim’deki işyerlerinde meydana gelen kaza sonrası yazdığı makalenin işlendiği teşekkür plaketi verildi. Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ’a da ziyaret anısına hediyesi verildikten sonra, birlikte aile fotoğrafı çekimi ile ziyaret tamamlandı.